Zwemmen en schapennek eten - Reisverslag uit Aktau, Kazachstan van jeroenenmarielle - WaarBenJij.nu Zwemmen en schapennek eten - Reisverslag uit Aktau, Kazachstan van jeroenenmarielle - WaarBenJij.nu

Zwemmen en schapennek eten

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg jeroenenmarielle

24 Juli 2009 | Kazachstan, Aktau

Zoals gewoonlijk weer een paar dagen op de trein gezeten en deze keer ook enkele foto's durven trekken. De treinreizen zijn lang en ongelooflijk heet, maar het is wel zalig om uren prachtige landschappen te zien passeren. Het is ook zeer interessant omdat veel mesen enkele dagen op de trein zitten en het dagdagelijkse leven dus ook op de trein doorgaat. 's Ochtends gaat iedereen zich gaan wassen, er worden maaltijden gekookt, verschillende tenues worden aangetrokken,...Leuk om stiekem allemaal te bekijken en te bestuderen, want verstaan doen we het helaas niet.
Na de treinreis in Aktau aangekomem en Aktau ligt aan de zee!!Juj Juj juj!!!Het is hier gemiddeld 35 graden in de schaduw, dus zwemmen in de zee is hemels. Naast genieten van het beachleven zijn we hier ook op bedevaart gegaan. Jawel, inderdaad, op bedevaart.

Rond Aktau is er in een straal van 400 km ongeveer niets. Enkel woestijn en canyons en hier en daar een ondergrondse moskee, oude begraafplaatsen,...We wouden die graag gaan bezoeken, maar als we dat met een toeristische toer wouden doen moesten we weer ongelooglijk veel betalen en dat zagen we niet zitten. Dus inventief als we zijn, zijn we met een rammelbak met 7 bedevaarders mee de woestijn ingetrokken. De bedevaarders bezoeken de oude graven en de moskeeen en zo konden wij mee en ook alles zien. Dus wunder om 5 u des ochtend met een nest moslims in een buske de woestijn in!Ik moet eerlijk zeggen dat we een beetje voorbij gegaan waren aan de serieusheid van de bedevaarders en dat we enorm veel geluk hebben gehad dat er een lerares engels in het busje zat die ons alles heeft uitgelegd, want anders hadden we waarschijnlijk niet geweten wat we moesten doen en hadden we waarschijnlijk een paar respectloze daden gedaan puur uit onwetendheid. Na enkele uren rijden door de woestijn bij een eerste moskee toegekomen. De lerares heeft me dan meegenomen en me heel de dag alles uitgelegd. Ik moet jullie waarschijnlijk niet zeggen dat mijn antropologisch hart aan het bloeden was. Samen met de andere vrouwen telkens de rituele reiniging (gezicht, oren,voeten,...) gedaan en dan met de hulp van die lerares ook telkens mee binnen gemogen in de moskee als de anderen aan het bidden waren. De moskeeen hier zijn ondergronds, uitgekapt uit de rotsen. Echt een speciale ervaring. Na het bezoek aan de moskee wordt er altijd thee gedronken en zoetigheden gegeten. En daar zaten we dus, in het midden van de woestijn met gesluierde vrouwen (ik inclusief) en mannen die we niet verstonden, maar die na het verwonderlijk afvragen wat we daar eigenlijk kwamen doen, zeer gastvrij waren. Na dit bezoek nog een aantal uren door de woestijn gereden en aan een verzamelplaats voor de bedevaarders gekomen. Daar was het weer thee drinken en zoetigheden eten en net voor we even mochten gaan rusten werd er ritueel schapennek gegeten. Tip: als je niet al het vlees van het bod volledig opeet zal je lief lelijk zijn!

Na de rust eindelijk aan de echte bedevaartswandeling begonnen. Een route door een prachtig landschap naar nog zo een uitgekapt moskee. Overweldigend mooi en interessant en klein detail het was toen bijna 6u s 'avonds en 43 graden! Als slotritueel werd een een traditionele Kazachkse maaltijd klaargemaakt. Schaap int vet zou ik het noemen, de echte naam ben ik vergeten maar het betekent 5 vingers? En het vet moesten we dus ook opeten. Waarna weer veel thee en veel zoetigheden volgden.

Na een hobbelige nachtrit door de woestijn van 6 uren zijn we moe maar voldaan in ons bed gekropen waarna we de volgende dag zijn opgestaan en een irisch coffee ter ere van de genste feesten gedronken hebben en gerustgesteld vaststelden dat het dan wel allenaal heel mooi en interessant is, maar dat we er toch helemaal niet religieuzer van zijn geworden. Gelukkig maar.

En nu: een laatste keer zwemmen in de zee, de trein op en naar Oezbekistan.

Geeft er nog een lap op en allemaol tuupe tegoare naar de gense fieste!

• 24 Juli 2009 - 21:25

Victor :

Zonet zijn annemie en Jef hier geweest... met hetgeen jullie nu moeten missen :"lekkere vers geplukte oogstappels"Maar geen nood niets weegt op tegen nen onvergetelijke vette pot schaperagout echt iets om je vingers af te likken... En zo werd ik op de hoogte gebracht van het dagboek en vervolg...
    De beelden aan de spoorweg en in de slaaptrein gelijken sterk op Indiase toestanden.
    Nu je toch uw gelovige aspiraties hebt vrijgegeven raad ik U ook aan de gelijkaardige monolitische kerken in Noord-Ethiopië te bezoeken en vraag er naar de gids Mary ,zij geeft er nog een koffie met veel ceremonie bovenop.
    Mariella en Jeroen geniet verder van uw reis en tot...

• 25 Juli 2009 - 05:53

Filip:

schapenek, hmm, misschien iets om hier op de feesten te introduceren...naast het kot met botrams, een schapenekkotje, lijkt me wel iets...morgen een briefke sturen naar Daniel.

• 25 Juli 2009 - 09:38

Guido D'hont:

Dag Marielle & Jeroen

Terwijl jullie het schapenvet al verteerd hebben ben ik aan het werk in de schouwburg. vanavond eten we mosselen met frieten. Goeie reis verder en tot later

• 25 Juli 2009 - 14:57

Anneleen:

En zo krijgt een mens weer vet veel goesting om ook weer den vlieger op te stappen! Dudes, have fun! Dikke knipogen en alle liefs, anneleen

• 26 Juli 2009 - 07:54

Annemie:

En wij eten schapenbout met verse boontjes en nieuwe patatjes in de pel. En we houden de schapennek apart voor jullie.

• 27 Juli 2009 - 12:37

Marijke:

wat een leesgenot. ik kijk voortdurend uit naar meer.
    liefs,
    Linkie

• 27 Juli 2009 - 13:20

Iris:

En nu een antwoord op het raadsel van een paar verslagen geleden (vandaag in De Morgen, en wie twijfelt er dan nog aan?):

Vrouwen worden steeds mooier, mannen niet

De conclusies komen uit een aantal nieuwe onderzoeken naar fysieke aantrekkelijkheid en het verband met voortplantingssucces bij mensen. Zo berekende Markus Jokela, een wetenschapper aan de universiteit van Helsinki, dat mooie vrouwen gemiddeld 16 procent meer kinderen krijgen dan minder door de natuur verwende seksegenoten. Jokela ging graven in Amerikaans onderzoek waarbij 1.244 vrouwen en 997 mannen gedurende veertig jaar werden gevolgd en ondervraagd. Hun mate van aantrekkelijkheid werd gemeten op grond van foto's die werden genomen tijdens dit project - waarbij ook gegevens werden verzameld over hun kindertal.

Aantrekkelijk
    Het Finse onderzoek bevestigt eerder werk van Satoshi Kanazawa, een evolutionair psycholoog die verbonden is aan de London School of Economics. Hij ontdekte dat aantrekkelijke ouders veel vaker dochters krijgen dan gemiddeld en concludeerde dat dit deel uitmaakt van het evolutionair proces en dat het "geprogrammeerd" is in het menselijk DNA.

Kanazawa baseerde zich daarbij op een onderzoek bij 15.000 Amerikanen dat werd ondernomen in opdracht van de Amerikaanse regering. Daaruit bleek ook dat vrouwen in het algemeen niet alleen door mannen maar ook door andere vrouwen in het algemeen aantrekkelijker worden gevonden dan mannen. Bovendien blijkt dat de aantrekkelijkste koppels maar liefst 26 procent minder zonen op de wereld zetten.

Volgens Kanazawa "is fysieke aantrekkingskracht een in hoge mate erfelijk bepaalde eigenschap, die het voortplantingssucces van dochters veel groter maakt dan dat van zonen. Als aantrekkelijke ouders meer dochters hebben, en als die aantrekkingskracht erfelijk is, is het logisch dat vrouwen, door de generaties heen, geleidelijk aantrekkelijker worden dan mannen."

Looks man niet belangrijk
    Bij die mannen blijken looks in het evolutieproces veel minder belangrijk te zijn, want hoe knap een man is, heeft geen meetbare gevolgen voor zijn nageslacht. Dat wijst er volgens Kanazawa op dat er bij mannen veel minder druk is om te evolueren tot een aantrekkelijker soort.

Volgens psycholoog Gayle Brewer van de universiteit van Central Lancashire, ligt de evolutionaire druk voor mannen op een ander vlak. "Voor vrouwen is hoe een man eruit ziet veel minder belangrijk dan of hij in staat is voor haar te zorgen als ze zwanger is, en voor haar kinderen als die opgroeien. Dat heeft er, door de geschiedenis heen, voor gezorgd dat rijke mannen meer vrouwen en meer kinderen hebben. Bij de man is succes dus de evolutiemotor."

• 27 Juli 2009 - 13:24

Joris:

Dag 10, ochtend 10, Irish Coffee number ???

Brakelspo(r)t rules -zelfs voor inwijkelingen van Antwerpen ...-

Ulder smoelekes stralen en 't doet steeds deugd de verslagen te lezen, tot de volgende!

• 28 Juli 2009 - 10:09

Moesje En Roland:

We hebben net al jullie verslagen gelezen en Roland is jaloers van al jullie avonturen. Doe zo voort!

• 28 Juli 2009 - 14:43

Griet:

allemaal goed en wel, maar gaan die schone baadster en die lelijkaard met zijn mooie zwembroek nu zonen of dochters krijgen?

• 28 Juli 2009 - 16:45

Papa:

robin en ik zitten nu nog net in reyckjavic, tis hier veel kouder, maar de baden zijn er zeker even warm, net in een lagoon geweest met water tot 40 graden !

• 30 Juli 2009 - 19:59

Tante Ginette:

Jullie zijn echte geluksvogels dat je zoiets kunt meemaken.Ik lees graag jullie verslag. Geniet van elkaar en van het avontuur.

• 03 Augustus 2009 - 19:07

Nonkel Dré:

Fantastisch wat jullie meemaken, eten en drinken!!geniet er maar van.